Снимка: Twitter

В началото на инвазията с парите, които семействата получаваха за загинал войник в Русия, можеше да се купи поне една чисто нова Лада.

Времената на Ладите обаче на някои места свършиха. Пропагадно видео, разпространено от руските медии, показва как едно семейство получава друг вид компенсация, която всъщност изглежда смехотворно - ново колело.

Сергей Ермаков е най-големият от трима синове. Той отива на фронта и загива, а двамата му по-малки братя получават колело в замяна.

В разпространеното видео майката казва, че "Животът все пак продължава".

Това семейство все пак е получило компенсация за смъртта на войника. Преди няколко дни The New York Times разказа ужасяващи подробности за това как руски офицери отказват да приберат телата на мъртвите си другари, за да не плаща държавата на семейството.

В интервю един войник, служил в една от затворническите части на руското министерство на отбраната - който беше идентифициран като "Александър", казва на Times, че му е било наредено да не събира телата на колегите си от войската.

Той каза още, че служителите могат да регистрират мъжете като "изчезнали в действие", което означава, че семействата им не могат да получат обезщетение за това, че са били убити в битка.

"Имаше тела навсякъде", твърди Александър пред Times. "Никой не се интересуваше да ги събира."

Русия често омаловажава безспорно големите си загуби в Украйна.

Докато официални лица признаха само загубата на 6000 войници след пълномащабното нахлуване в Украйна, западното разузнаване по-рано тази година предположи, че броят им е по-близо до 60 000.

Миналата седмица изследователи от BBC казаха, че са идентифицирали повече от 30 000 мъртви руски войници поименно, включително 1300 само през последните две седмици.

Украйна също не е публикувала прогнози за това колко от техните войници са загинали, но различни източници сочат поне 170 000.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase