Снимка: БГНЕС

Бизнесмен, свързан с руските служби за сигурност, се превърна в поредната високопоставена фигура сред елита на страната, починала при необясними обстоятелства.

40-годишният Антон Черепенников, който беше ръководител на най-голямата ИТ компания в страната, ICS Holding, е намерен мъртъв в офиса си в Москва, според местни съобщения.

Предварителната причина за смъртта е сърдечен арест, съобщават руските медии.

Неговият приятел Василий Полонски обаче каза, че не вярва на официалната причина за смъртта му, съобщи независимото рускоезично издание Baza.

"Точната причина за смъртта на предприемача ще бъде установена по-късно", казаха от изданието.

ICS Holding е бил използван от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) за наблюдение на онлайн дейностите на гражданите, според независимия руски вестник Novaya Gazeta.

Изданието каза, че компанията е бенефициент на закон, въведен през 2018 г., който затяга контрола, който руските служби за сигурност имат върху своите граждани.

Това позволи на телекомуникационните оператори да съхраняват аудиозаписи на всички обаждания и текстови съобщения за шест месеца и интернет трафик за един месец. ICS Holding беше изправен пред международни санкции след нахлуването на Русия в Украйна.

Черепенников беше дългогодишен партньор на олигарха Алишер Усманов, който беше изправен пред международни санкции заради връзките си с руския президент Владимир Путин.

Черепенников е бил в борда на USM, както и на мобилните оператори Megafon и USM Telecom, които Усманов контролира, съобщава Новая газета.

Това означава, че две фигури, свързани с режима на Путин, са починали за 48 часа след съобщението, че олигархът милиардер Игор Кудряков, бивш държавен служител и богат бизнесмен, е намерен мъртъв в апартамента си в Москва. Според съобщенията Кудряков е бил диагностициран с рак.

"Още една мистериозна смърт на топ мениджър в Русия", написа в Twitter украинският съветник по вътрешните работи Антон Геращенко.

Има няколко скорошни необясними смъртни случая на длъжностни лица и бизнесмени в Русия.

През юни беше открито тялото на 42-годишния Артем Бартенев, който служи в Кировския районен съд в град Казан. Той е паднал от 12 етажа от прозореца на апартамента си, според местни доклади.

Също през юни 62-годишният Юрий Демин, бивш началник на Държавната инспекция за пътна безопасност на Свердловска област, почина след падане от втория етаж на лятната си къща.

65-годишният Павел Антов, руски политик, който критикува нахлуването на Путин в Украйна, беше открит мъртъв след падане от прозорец в Индия през декември 2022 г. Смъртта му дойде два дни след като приятелят му Владимир Биденов беше намерен мъртъв в стая в същия хотел.

А 67-годишният Равил Маганов, председател на руския петролен гигант Лукойл, беше намерен мъртъв през септември 2022 г. Той падна от прозорец на болница в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase