Снимка БГНЕС

Руската православна църква твърди, че пацифизмът е несъвместим с учението на Православната църква, като доказаталество за това е присъствието му в еретически учения.

Това се посочва в материалите за заседанието на църковния съд, на което ще бъдат разгледани изказванията на поставения под запрещение за антивоенна позиция свещеник от Кострома Йоан Бурдин. Материалите по делото бяха публикувани от отец Йоан Бурдин на неговия Телеграм канал, съобщава Двери, цитиран от БГНЕС.

Заседанието трябва да разгледа изявленията на отец Йоан Бурдин, които „явно очернят дейността на висшите църковни власти“, „подкопават доверието на вярващите в патриарха и епископите“ и вредят на „църковното единство“, се казва в материалите по делото.

„Пацифизмът, с който свещеник Бурдин се опитва да се предпази от обвиненията срещу него, е несъвместим с истинското учение на Православната църква, по-специално с това, изложено в Основите на социалната концепция“, се казва също в обвинението. Според руските църковни дейци „пацифизмът е присъствал в еретически учения в различни периоди от църковната история – при гностиците, павликяните, богомилите, албигойците и толстоистите, като проявява, подобно на други утопични идеологии, връзка с древния хилиазъм“, се казва в материалите по делото. Отбелязва се, че през цялата си история Православната църква е „благославяла войниците за защита на Отечеството“.

В действителност обаче Православната църква никога не е осъждала „пацифизма“ и нежеланието да се воюва поради категоричната и еднозначна Божия заповед „Не убивай“. Редица канони предписват епитимии (периоди на покаяние и въздържане от св. Причастие) за воюващи, отнели човешки живот.

В обвиненията се посочва, че „пацифизмът на Йоан Бурдин е всъщност мним“ и в неговите изказвания „ясно личи антируската му политическа позиция, която се възприема като неприемлива в нашата страна“.

Според самия отец Йоан Бурдин до делото се е стигнало, след като той е решил да премине от Руската православна църква в Българската православна църква. Не буди никакво съмнение, че повдигнатите обвинения имат за цел да дискредитират руския свещеник, който беше приет да служи у нас, посочва БГНЕС. Св. Синод на БПЦ прие Бурдин в своята юрисдикция, но той още не може да бъде назначен за свещеник поради липса на отпустително писмо от Руския патриарх, а то се бави вече половин година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase