Снимка: БГНЕС

От файловете, изтекли в Twitter от САЩ за войната в Украйна, излезе и един интересен факт за България - страната ни е изявила готовност да даде своите МиГ-29.

Документите, цитирани от CNN, разкриват намеренията на някои европейски държави да дарят изтребители на Украйна, която иска самолети от повече от година.

България е изразила готовност да предаде на Украйна изтребителите си МиГ-29 още на 23 февруари, като това е определено като "предизвикателство", защото подобен ход би оставил страната ни без изтребители, които да изпълняват мисиите ѝ по охрана на въздушното пространство, докато не бъдат доставени произведените в САЩ F-16

Самите F-16 ще пристигнат поне след година.

През последните седмици в интернет изтекоха строго класифицирани документи на Пентагона, които разкриха рядко срещан начин за шпиониране на съюзници и врагове на САЩ, което силно разтревожи американските служители, които се опасяват, че разкритията могат да застрашат чувствителни източници и да компрометират важни отношения други страни, съобщава Dir.bg.

Някои от документите, за които американските служители твърдят, че са автентични, разкриват степента на подслушване от страна на САЩ на ключови съюзници, включително Южна Корея, Израел и Украйна.

Други разкриват степента, в която САЩ са проникнали в руското министерство на отбраната и руската наемническа организация ЧВК "Вагнер", главно чрез прехванати комуникации и човешки източници, които сега могат да бъдат прекъснати или поставени в опасност.

Други разкриват ключови слабости в украинското въоръжение, противовъздушната отбрана и размера и готовността на подразделенията в критичен момент от войната, когато украинските сили се подготвят да започнат контранастъпление срещу руснаците - и точно когато САЩ и Украйна са започнали да развиват по-задълбочени отношения на взаимно доверие по отношение на обмена на разузнавателна информация.

Украйна вече е променила някои от военните си планове заради изтичането на информация, заяви пред CNN източник, близък до украинския президент Володимир Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase