Снимка: БГНЕС

Специалната комисия на полското правителство, разследваща катастрофата на полския правителствен катастрофа през 2010 г. в Русия, разшири досегашните твърденияе, че вината е на руската страна, като заяви, че катастрофата, при която загинаха президентът Лех Качински и още 95 души, е резултат от руски план за убийство, съобщи Асошиейтед прес.

В най-новия доклад на комисията, публикуван днес, се твърди, че умишлено взривяване на заложени експлозиви е причинило катастрофата на самолета Ту-154М на 10 април 2010 г., при която загинаха Качински, първата дама и 94 висши полски политици и ръководители, включително на въоръжените сили, предава БТА.

Смъртта им е резултат от "акт на незаконна намеса от руска страна", заяви на пресконференция ръководителят на комисията Антони Мачеревич. "Основното и неоспоримо доказателство за намесата е експлозията в лявото крило... последвана от експлозия в средата на самолета", каза Мачеревич, който в периода 2015-2018 г. беше министър на отбраната в дясното правителство на Полша. Той отрече да са допуснати грешки от полските пилоти или членове на екипажа въпреки лошото време по време на катастрофата.

Докладът се появява в момент, когато Русия започна война срещу съседната на Полша Украйна, и на фона на напрегнатите отношения между Варшава и Москва. Полша подкрепя Украйна в борбата ѝ срещу Русия и призовава за много строги санкции срещу Москва за нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

Поредният доклад отново подклажда враждебността към Русия сред някои поляци, предимно поддръжници на националистическото правителство, което изглежда е опит за консолидиране на електората на партията "Право и справедливост", основана от близнаците Качински през 2001 г., коментира АП.

Подозренията се подхранват и от отказа на Русия да върне останките от разбилия се самолет, което усложнява разследването в Полша.

По-рано в два отделни доклада на полски и руски експерти по авиационни инциденти се казваше, че катастрофата, станала при заход в гъста мъгла към летище Смоленск, което не разполага с модерно навигационно оборудване, е резултат от човешки грешки, допуснати при неблагоприятни метеорологични условия. Авторите и на двата доклада не откриха "нечиста игра" от страна на Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase