Снимка: БГНЕС

125 000 украинци са влезли в страната ни от началото на военния конфликт като около 16 хиляди от тях са поискали статут, който е един от начините за бързото им легално устройване на пазара на труда. Това съобщи пред БНР специалистът по човешки ресурси Георги Първанов от Българската асоциация за управление на хора и Българската конфедерация по заетостта. Той уточни, че към момента около 60 000 от преминалите през страната ни са останали тук.

"Имаме шанс между 50 и 100 000 трайно да останат в България, което при декларирана спешна нужда от 200 000 работни места от частните посредници, от работодателските организации – те биха могли да решат от една четвърт до половината от нуждата", коментира още Първанов.

По думите му това не решава нито демографския, нито кадровия проблем на пазара на труда, така че остава въпросът за активното привличане на българи от чужбина и на чужденци, които биха искали да се устроят в България.

Още по темата

Според Георги Първанов закъсняваме с регулирането на статут с възможност за заетост по трудов договор в рамките на поне 3 години за всички украински бежанци, което би отворило за тях пазара на труда. Това е спешен въпрос, подчерта той.

"В момента могат да работят сезонно до три месеца, което е някаква първа стъпка, но крайно недостатъчна."

Украйна е традиционно добра школа за инженерни кадри, които са добре дошли. Има и квалифицирани кадри в строителството, отбеляза Георги Първанов. Според него ако жените, които идват в момента у нас с децата, бъдат трудово устроени, това може да доведе и техните съпрузи след края на конфликта в Украйна.

"Много от тях очакват да се върнат, но аз лично мисля, че много голям процент няма да има къде да се върнат – нито като месторабота, нито като частен бизнес и по-скоро ще търсят трайна реализация. Огромният процент ще опитат да се устроят в Полша и Западна Европа, но нека да видим с какво ние можем да привлечем тази част от тях, която намира България за привлекателно място."

"Много добри са в областта на вериги магазини и обслужващ персонал, ресторанти и хотели, което е много голяма болка и нужда предвид идващия сезон", допълни Първанов.

Георги Първанов смята, че украинските работници ще получават идентично заплащане и допълнителни придобивки с тези на българските.

"Не мисля, че работодателите търсят спестяване на пари. Те имат спешна нужда от хората."

Ръстът на горивата и цените „изяде“ планирани увеличения на заплати или добавяне на допълнителни придобивки, но няма индикации за съкращения от по-голям мащаб, заяви още Георги Първанов относно ситуацията на българския трудов пазар.

"Всички хора, които бяха освободени в кризата, намериха старата си или нова реализация, преквалифицираха се в други области. В момента имаме много голяма диспропорция в това, което търси пазарът на труда и предлагането."

Безработицата е под 5%, а в големите градове е практически нулева. В пъти обаче се е вдигнал броят на хората, които нито работят, нито учат, което не е само български феномен, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase