Бърни Сандърс. Снимка: архив, БГНЕС

 Кандидатът за номинация на демократите за президент на САЩ Бърни Сандърс предупреди Русия да не се меси в предстоящите тази година избори. Сандърс заяви пред репортери, че официални лица са му докладвали преди месец за опити за руска намеса във вота през ноември.

 Сандърс бе категоричен в коментара си. „За разлика от Доналд Тръмп аз не смятам (руския президент) Владимир Путин за приятел. Той е автократичен бандит, който се опитва да разруши демокрацията и да смачка протестиращите в Русия,“ каза независимият сенатор от Върмонт и допълни: „Посланието ми към Путин е ясно: стой настрана от американските избори.“

Изказването се появи малко след като "Вашингтон пост" разпространи информация, че Русия търси начини да помогне на Сандърс, предаде БНР. Не е ясно под каква форма, но пред репортери самият той заяви, че има опити за всяване на хаос и омраза в Америка.

Още по темата

Реакцията на Сандърс е в контраст с тази на президента, след като се появиха публикации за това, че високопоставени представители на разузнаването са казали пред законодатели, че Кремъл има интерес Тръмп да бъде преизбран. Президентът определи това като „дезинформация.“

Подробен доклад на бившият шеф на ФБР Робърт Мълър посочи, че през 2016-а Русия е подкрепяла кампанията на Тръмп, като е боравила с манипулиране в социалните мрежи, но е нямало сътрудничество с екипа на Тръмп.

Притесненията на разузнаването за продължаващи опити за всяване на разделяне и поставяне под въпрос валидността на резултатите от вота.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase