Снимка: Reuters

Започнала с краха на Източния блок в края на Студената война, през 90-те започна една "тиха и тайна" война на Балканите. Тя се води между Русия, от една страна, и европейците и американците, от друга, а бойното поле са България, Македония и Гърция. Но какъв е залогът? Огромните газови контракти, политическата доминация в стратегическия регион, който е коридор между Европа и Запада, коментира Жан-Батист Ноде от "Le nouvel observateur".

Манипулации, дезинформация и мръсни номера

Докато вниманието е концентрирано към събитията в Атина, която е член на НАТО, но пък залита към Москва, Западът и Русия се конфротират на Балканите.

Москва разчита на историческите връзки в региона, на "братството" между православните народи, огромните природни ресурси и местоположението на тайните си служби. В същото време европейците и американците имат финансово могъщество на Балканите, използват "меката сила" и отбранителната мощ на НАТО. 25 години след падането на Берлинската стена битката на Великите сили продължава в този беден и проблемен район, пише изданието.

Влиянието в България

"България ще бъде нашия Троянски кон в Европейския съюз", заяви публично руският посланик в Брюксел в навечерието на присъединяването на България в съюза през 2007 г.

Според френско-българския дисидент Алфред Фосколо свалянето на кабинета Борисов през 2013 г. е било дирижирано от Москва. Според бивш полковник от КГБ, цитиран от френското издание, в България има и 120 агенти на руските тайни служби.

Може да се каже, че Москва едва успява да скрие играта си в София. За Путин европейската интеграция на България е една огромна обида заради историческите връзки меду двете страни, близките езици и култура. Дори националният празник на България е на датата на Освобождението от турско владичество от Русия. След Освобождението българските правителства се опитват да избягат от руското влияние и дори се опитват да се опълчват военно, на своите "спасители" - в Първата и Втората световна война, отбелязва френският журналист в своя анализ.

Днес Кремъл се опитва да запази близките си връзки с най-верния съюзник на СССР по време на комунистическата епоха - България, посредством тесните си отношения с българските комунисти, които сега са "социалисти". Не предложиха ли именно българските комунисти някога на Москва да направи от България 16-ата република на Съветския съюз? Български тайни служби – Държавна сигурност, полупридатък на КГБ, така и никога не бяха прочистени. Те не се колебаят в интерес на Москва да използват "Ал Кайда" срещу САЩ. "Бившите" комунисти успяват понякога да влязат и във властта и държат икономическата и медийната власт. Постепенно те се превърнаха в "червена олигархия", която е изключително свързана с "руския бизнес", пише "Le nouvel observateur".

България зависи почти изцяло от Русия заради енергийните доставки. Руският газ пристига през Украйна, петролът също е руски, единствената рафинерия е руска, а атомната централа също работи с руско гориво. Руското влияние е представено и в други икономически сектори като туризма и недвижимите имоти. Според бившия полковник от КГБ Олег Гордиевски персоналът в руските служби, който отговаря за България, е най-малко 120 души. Това означава, че Кремъл проявява истински интерес към страната. Според добре информиран източник Москва отделя над 10 милиона евро на година за руската пропаганда, чиято крайна цел са обществото, медиите и политиците в България.

Удар по Москва в края на 2014 г.

След становището на Европейската комисия, че руският Газпром нарушава правилата на конкуренцията, новото западно ориентирано правителството на Бойко Борисов спира строителството на "Южен поток", който би трябвало да доставя газ на всички от Южна Европа, балканските страни, Унгария, Австрия и Италия, заобикаляйки Украйна.

"Свалянето на правителството на Бойко Борисов през 2013 година е било дирижирано от Москва", смята френско-българският дисидент Алфред Фосколо.

Причината е, че кабинетът се е отказал от "Южен поток" и от строежа на АЕЦ "Белене". "Следващото правителство, което имаше подкрепата на "бившите комунисти" се опита да съживи тези проекти с цел запазване на енергийната зависимост на България от Русия. Това обаче не стана и срещна мощния отпор на протестиращите", обяснява той.

Русия отвръща на удара

Русия не крие намерението си да "накаже" българите през 2015 г. чрез трансформиране на проекта "Южен поток" в "Турски поток". Съединените щати обаче се противопоставят и се ангажират с изграждането на Трансадриатическия газопровод, който трябва да доставя газ от Азербайджан, обобщава изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase