Снимка: БТА

Въпреки очакванията днешната лидерска среща в парламента да излезе най-после с решение за съставяне на кабинет, след нея въпросите се оказаха повече от отговорите. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че единственият вариант за кабинет е между ГЕРБ и Реформаторския блок. След кратко заседание обаче Меглена Кунева и Радан Кънев отговориха, че искат в кабинета да участва и Патриотичният фронт. Националистите обаче са непреклонни - дават подкрепа, но не искат да влизат в коалиция, нито в кабинет.

Така преговорите се върнаха почти в изходната си точка – на въпроса колко малцинства са нужни за едно мнозинство. Пък било то и мнозинство на малцинството.

Още по темата
И в началото, както и сега, се знаеше, че по-скоро ще има дясноцентристко правителство. Че то ще трябва да се сглоби някак между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Че БСП и ДПС остават извън играта на пъзел, но може чат-пат да й помагат отстрани. АБВ също може да се включи, а ББЦ може би ще играе, ако някой от другите се умори.  Пък на „Атака” не й се занимава с никого.

И тогава, и сега стоят и опциите за кабинет на малцинството само на ГЕРБ или пък нови избори.

Днес обаче на преден план излязоха някои подробности, след които търсенето на изход става още по-сложно.
Стана ясно, че Реформаторският блок остава единен в искането си партиите, управлявали в миналия мандат, да нямат досег до властта. Защото искането им Патриотите да влязат в кабинета и да формират дясноцентристко мнозинство е опит да се избави бъдещият кабинет от влиянието на ДПС. Защото кабинет на малцинството на ГЕРБ и Реформаторите ще зависи в много голяма степен от поведението на партията на Лютви Местан.

Нито подкрепата отстрани на Патриотите, нито тази на АБВ или ББЦ ще може да неутрализира силата на 38-те депутати на ДПС. Освен ако по-малките партии не се обединят, което ще е толкова трудно, че по-скоро ще е невъзможно.

ДПС също показва предпочитания към варианта ГЕРБ – РБ. И дава ясни сигнали, че тогава ще може да се разчита на движението в трудни моменти. Каквито със сигурност няма да липсват.

ГЕРБ и Патриотичният фронт пък по някаква причина вече не искат да са заедно в общо коалиционно правителство. Странно е, че това беше потвърдено от лидерите на Реформаторите, но не и от Патриотите и ГЕРБ. След разговорите шефът на НФСБ Валери Симеонов демонстрира последователност и обяви, че националистите остават на позиция подкрепа отвън без участие вътре.

Каквато и да е причината за охладнелите отношения между ГЕРБ и Патриотите, конфликтът между тях ново обслужва варианта ГЕРБ – РБ плюс подкрепа отвън. Подразбирай основно от ДПС като най-голямата от останалите отвън формации, обявила готовност за подкрепа.

Оттук нататък всичко изглежда в ръцете на Патриотите и Реформаторите. За да има кабинет, или Патриотите трябва да склонят да влязат в кабинета, сключвайки коалиция и давайки министри, или Реформаторите трябва да се откажат от хората на Каракачанов и Валери Симеонов и да се върнат при ГЕРБ.

За което те си оставиха вратичка, като обявиха, че в никакъв случай няма да са пречка пред съставянето на дясноцентристки кабинет.

Разбира се, остават и другите два варианта. Борисов да се ядоса в своя си стил и да предложи кабинет само на ГЕРБ, който със сигурност ще получи подкрепата на най-малко три малцинства – ДПС, ПФ и ББЦ. Другият вариант е нови избори. Но и след тях въпросът колко малцинства ще са нужни за едно мнозинство ще остане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase