Снимка: Артишок

Стоян Янкулов - Стунджи, заедно с Иво Папазов, ще бъдат специални гости на второто издание на "Нощта на ансамблите", организирано от Артишок. Спектакълът е на 11 ноември в зала 1 на НДК. Той бе любезен да разкрие пред Dnes.bg повече подробности за фолклорната магия, както и да сподели мнението си за случващото се в българската музика и култура.

С Ибряма  ще бъдете специални гости  на второто издание "Нощта на  ансамблите". Каква ще бъде вашата роля, какво да очакват  зрителите?

Щастлив съм, че бях поканен в това издание на "Нощта на ансамблите", всички които са гледали първото издание знаят, че това събитие е инспирирано главно от любовта към българският фолклор и се радвам, че ще бъда част от него. Това, което ще представим като гости ще оставя на любопитството на публиката засега, само ще загатна, че планирам да изпълня нещо заедно с тъпанджиите от ансамблите, които се представят, а след това и съвместно с виртуозният Иво Папазов-Ибряма.

С какво ви привлече  този проект?

Да събереш три ансамбъла на една сцена е нещо изключително дори само като проект, а ако това са и най-изявените ни български ансамбли е вече събитие с огромна стойност. Три ансамбъла всеки със своя оркестър, хор и танцов състав и за моя огромна чест като гостуващ музикант - Ибряма, един феноменален музикант. Кларнетистът, който издигна сватбарската народна музика до нивото на сценичното изкуство и най-вече до големите джазови сцени, един реформатор в българското музикално поприще. Горд съм, че ще бъда част от всичко това.

Има ли шанс фолклорната ни музика да оцелее в един толкова комерсиализиран музикален живот, каква е рецептата според вас?

Наскоро се проведе един музикален семинар тук в София, на който бяха поканени трима от най-популярните диджеи в Европа, на които им бяха пуснали различни фрагменти от наши изпълнители. Eдинственото, което ги впечатли беше парче с фолклорни мотиви в него, не поп, не рок, не хип-хоп, а фолклор. Това ми дава надежда, че все пак в един момент модерното се обръща назад към корените, за да почерпи вдъхновение от извора и да продължи напред. Така че фолклорът ще го има винаги, за разлика от комерсиалното, което е силно днес а утре вече е забравено. Рецептата за успех е единствено работата и постоянството. Ако искаш да станеш звезда за един ден, след един ден ще изгаснеш. Ако обаче проявиш достатъчно упорство, усилия и търпение, отплатата е дълготрайна.

Виждаме ви в различна  светлина на сцената, свирите  джаз, фолклор, рок, фюжън. Кой е стилът, който е най-близо до сърцето ви?

Много пъти са ми задавали този въпрос и аз все не мога да намеря отговор. В един момент установих, че просто обичам да свиря, независимо в кой стил музика.

През последните години сме свидетели на многобройни тв музикални формати. Това ли е начина един млад музикант в България да успее?

Не мисля, че това е начинът, макар че ето успяват да станат "звезди" за един месец - два, но както казах по-горе тази слава е краткотрайна. Ако искаш да береш нискорастящите плодове от дървото, защото е по-лесно, трябва да си наясно, че те много скоро ще свършат. И ще ти се наложи да се потрудиш за да достигнеш един ден върха. Това е, което дават тези формати - временна слава. Един сериозен музикант гради кариерата си много дълги години и за това славата при него трае дълго след това.

Вие сте отличаван  с награди за принос в областта  на изкуството, толкова ли е тежко положението в българската  култура в момента, както го описват повечето артисти?

За съжаление ще отговоря с ДА - не само, че е такова положението, даже много от колегите ми артисти спестяват повечето от горчилката, която се налага да преглъщаме. Докато поддържането на изкуството и културата разчита на мецанатството и спонсорството, а те от своя страна са по-благосклонни към не-изкуството, нещата няма как да се променят.

Неведнъж сте казвали, че за музиката е важно вдъхновението. Какво ви вдъхновява днес?

Може би аз точно не съм от тези романтичните музиканти, които се вдъхновяват от красотата, природата, любовта или тъгата, вдъхновява ме самата музика. Един с друг се вдъхновяваме, когато свирим с различните музиканти, особено в джаза, където импровизацията е в основата.

Освен на сцената  ви виждаме и в ролята на  преподавател. Какви са най-важните  съвети, които бихте дали на  тези, които искат да се занимават с музика?

Ако искат да се занимават с музика, нека го правят с любов, защото друга отплата освен любовта към самата музика няма. Разбира се, когато успеят ще дойдат и овациите на публиката, удовлетворението от участията и концертите, феновете, признанието, но дотогава е само себеотдаването към това което правят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase