Снимка: БТА

Дълги опашки за гласуване се образуваха пред редица избирателни секции в цялата страна. 

Заради това ЦИК взе решение да удължи изборния ден до 20 часа, след като са постъпили много искания от секционни комисии, съобщи говорителят на Централната комисия Ралица Негенцова.
 
В 20.00 часа ще се съберат документите и ако има още лица, които са пред изборното помещение и желаят да гласуват, ще могат да го направят, но не по-късно от 21.00 часа. 
 
В Пловдив-област например много от общинските избирателни комисии поискаха от ЦИК удължаване на изборния ден. 
 
Към 17,00 часа пред всички СИК в община "Родопи" има дълги опашки, които по никакъв начин не могат да минат до 19,00 часа. 
 
Причината за опашките е по-сложната процедура. Попълват се три бюлетини – една за президент, една за общински съветници и една за кмет на населеното място. Гласуващите се разписват в два избирателни списъка – за президент и за местни избори. 
 
40% е избирателната активност в страната към 17 часа, съобщиха от ЦИК. 
 
Най-висока активност в изборния ден е регистрирана към същия час в Кричим, община Пловдив – 66,6 на сто; Трекляно, община Кюстендил – 49 на сто; Ковачевци, община Перник – 45 на сто; Царево, община Бургас – 44 на сто; Струмяни, община Благоевград – 42 на сто; Черноочене, община Кърджали – 39 на сто. 
 
Все още данните се обработват, но постъпилите до момента данни от общините Айтос, Карнобат, Генерал Тошево, Вършец и Алпака показват избирателна активност в тези населени места между 45 и 50 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase