Снимка:Пресцентър на Министерството на туризма

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе работна среща с Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта г-н Смилен Вълов, Старши комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Миграция“ в МВР, експерти от Държавна агенция национална сигурност, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по заетостта. На срещата бяха обсъдени възможните решения за облекчаване на процедурата по наемане на работници от трети страни.

„В изминалите дни проведох редица срещи с представители на туристическия сектор и един от най-споделяните от тях проблеми бе този с бавната и тромава процедура при вноса на работна ръка от трети страни“, каза министър Милошев. По време на дискусията стана ясно, че най-много заявления за разрешаване краткосрочното пребиваване у нас и право на изпълнение на трудовата дейност постъпват от граждани от средноазиатските страни.

Представителите на институциите изтъкнаха, че разглеждането на заявленията е сложен процес, който отнема много време с цел проучване на кандидатстващите. Фактор при бавното обработване на заявленията е и недостатъчният административен капацитет, с който разполагат структурите за обработка на подадените заявления.

Сред възможните решения за преодоляване на част от създадените затруднения експертите от ведомствата посочват приемането на проектозакона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, който е внесен в Народното събрание и е дадена възможност краткосрочната виза за пребиваване до 3 месеца да бъде удължавана без да е необходимо работникът да напуска страната. Междудържавните спогодби и регулацията на фирмите посредници, които наемат работна ръка, също са сред вариантите, при които процедурата би била облекчена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase