Снимка: БГНЕС

Само няколко дни след клетвата на служебният кабинет, новият министър-председател Димитър Главчев поиска смяна на двама министри - на МВР и на земеделието. След дни на мълчание обаче, президентът Радев не отговори ясно на въпроса дали ще подпише указ за двете рокади.

Президентът изрази съмнение "служебният премиер да си сменя мнението през един ден". Също така той остро се противопостави на номинацията на Даниел Митов, който е зам.-председател на ГЕРБ, за следващ служебен министър на външните работи. Според Румен Радев служебната власт трябва да бъде равно отдалечена от всички партии. Той припомни също така, че никога не си е позволявал партийни назначение в служебните кабинети.

Радев припомни, че вече се дават разпореждания от партийни централи и се заплашва служебен премиер. Той визираше Бойко Борисов, който разкритикура външния министър Стефан Димитров, че се опитва да промени политическия курс на страната.

"В петък ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Искам да чуя реалните мотиви, които го накараха така стремглаво, без да е работил с тези хора и да ги познава, изведнъж да си смени мнението. Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, заяви Радев.

На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. Като причина за смянята се посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета и със съюзниците и партньорите.

Ден по-късно Главчев поиска оставката и на Кирил Вътев. Решението си обоснова с това, че министърът на земеделието не се справя със служебните си задължения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase