Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Единствената причина днес да съм тук е, че имам уважение към държавните институции, въпреки че от институцията Народно събрание е останала само сградата, каза бившият главен прокурор Иван Гешев преди изслушването му във временната парламентарна комисия за изясняване на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

Попитан дали познава Мартин Божанов – Нотариуса, Гешев отговори: "не, не познавам".

По думите му, докато е бил на поста заместник-главен прокурор в Специализираната прокуратура, за която е отговарял, през 2018 г. е имало дело за група за измами, която е касаела Мартин Божанов – Нотариуса. Докато бях главен прокурор, беше образувано дело за Петьо Петров – Еврото, който в момента се укрива, добави той.

Гешев каза, че знае неофициално от колеги полицаи за контрабанден канал. Той уточни, че като е бил главен прокурор, му е било казано, че този канал се пази от служебното правителство, в което Бойко Рашков е бил министър на вътрешните работи, а след това от „Продължаваме промяната – Демократична България“. По думите му този контрабанден канал ще бъде „овладян“  от други хора, които са на власт. Гешев смята, че каналът е средство, за да се завладеят митниците и да може да се сложи нов главен секретар на МВР. Каналите се пазят от службите, а службите работят за политиците, изтъкна още той.

Днес в комисията трябваше да бъдат изслушани и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, бившият главен прокурор Сотир Цацаров, адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, както и лидерът на сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев. В началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев уведоми, че те са отклонили поканите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase