Служебното правителство положи клетва в Народното събрание. В него има само една промяна - тази на външния министър, където вместо Ивайло Ценов поста ще бъде зает от Стефан Димитров.

"Има твърде много театър в тази политическа ситуация и това не е добре. Ние сме в предизборна ситуация, по принцип живеем в политическа среда, когато предстоят избори е нормално да говорим по политически въпроси, а нашето внимание е върху една много тежка криминална тема - корупция. Надявам се тези процеси да доведат до резултат и в една правова държава да коментираме след санкцията на съда, защото в момента сме в сензационното. Нямаме нужда от театър, а на ход е народът", заяви политологът доц. Албена Танева в студиото на "България сутрин".

Различни депутати изразиха мнение, че конституционните промени, които повлияха на избирането на служебен кабинет, са довели до това, кабинетът да бъде политически оцветен.

"Ясно е, че кабинетът не е много балансиран. В него има по-изявено влияние на хора, свързани с ГЕРБ и по-изявено участие на хора, свързани с президента Радев. В крайна сметка, не може да обвиняваме само ПП-ДБ, защото те може да са били автори на идеята, но са виновни всички, които гласуваха. Това говори за нивото на юридическата мисъл във всички политически сили, не само в тази, която го е предложила", каза социологът Юлий Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Нека да припомним, че промяната в Конституцията направи нещо много важно, ние сме парламентарна република и възможността да има контрол от страна на парламента и върху служебните правителства е нещо, което е полезно за всички нас. Не в смисъла да наблюдаваме политиката като театър, а да има публичност. Публичността стеснява възможността за произвол и невидими промени в политиките", подчерта доц. Танева

Очакванията са за ясни политически послания и сериозни подготовки за предизборната кампания. По думите на доц. Танева обаче е напълно вероятно избирателната активност да е ниска.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase