Снимка: БГНЕС

ПП-ДБ искаха цялата власт и да узурпират всичко, на инат – или всичко или нищо, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди НС да гласува днес отказа на Мария Габриел да стане премиер и да предложи МС.

"Много исках да има правителство", призна Борисов, но добави, че ПП-ДБ са били много нахални, а самият той е направил компромиси за министри, въпреки съпротивата на преговорния екип на партията му.

Стигнало се дори дотам министри от други държави да му се обаждат от името на Кирил Петков.

"До последния момент те бяха нахални, те искаха до узурпират ялата власт – Асен Василев, енергетика, електронно управление, МВР, какъв компромис искате сега", скочи Борисов.
 
Той обясни, че иска да разсее няколко спекулации, които вървят.

Още по темата
ГЕРБ определила преговорен екип, за да няма няма лидерски говорилни.

"Екипът близо 20 дни проговаря по всички точки. През това време чухме какви ли не обиди с цел да ни сплашат, само че не се плаша така лесно, както си мислят. Това, че съм диалогичен и отстъпчив, че слагам държавата пред партията го направих и сега. Тези, които говорят, че не е имало лидерски срещи – аз четвърт, в петък лично съм се срещал с тях", каза Борисов.

"В нашата партия вече категорично никой не желаеше да разговаря с тях, защото през преговорите те са се наслушани на обиди", каза Борисов.

"В петък бях получил СМС от Асен Василев все пак да се срещнем и да направим правителство. Благодаря му, че се отзова веднага, след като се обадих. Аз извадих листа и въпреки екипа собственоръчно подчертах, че Асен Василев остава като най- важния човек в кабинета и поисках да се извинят на Мария Габриел. След това собственоръчно зачертах Христо Гаджев и  написах Тагарев. Собственоръчно задрасках Жечо Станков и написах Румен Радев, така както искаха. И собственоръчно този министър на електронното управление, който ги изобличаваше, дали е вярно, или не - не знам, за стотици милиони поръчки, за да не дразни, казах нека да е неговият заместник на електронното управление“, обясни случилото се Борисов.

Той поискал от Асен Василев бърз отговор на предложението.

"Чухме се после, за да го видя как е след катастрофата, която имаше, и той ми каза, че за вътрешното министерство и за електронното държат да са други хора. Атанасов ми се обади вечерта, казах му същото и на него, като предложи мисля г-жа Дундакова, която е зам.-министър на МВР, да стане министър на МВР и един човек от Лидъл за министър на електронното управление", добиви лидерът на ГЕРБ.

"Нека Калин да сме го избрали заедно за министър, но ПП има четири възлови фигури в МВР и че това няма да се случи, както няма да допусна да се разграждат системите в службите за сигурност и в правосъдието без да бъде дълбоко обмислено, за да няма сега като с Конституцията, която Христо Иванов е написал, ние само сме го подкрепили. Каквото е предложил Христо Иванов, това сме подкрепили", коментира той.

"В събота Денков кани Мария Габриел в МС и той й казва - без МВР не става и без електронното управление не става и приключва темата. В неделя за последен път изпращам Габриел при Денков, за да му каза, че приключва днес и Денков казва – без МВР няма да стане сложете Румяна Бъчварова и приключва. После започва – телефон, телефон, телефон, да се обаждат хора, министри от други държави от името на Петков да ме натискат за МВР", каза Борисов.

"И ние взехме окончателно решение да защитим хората, демокрацията и сега от ПП-ДБ имат своя шанс, те имат огромни възможности, аз знам отличните им отношения с ДПС, знам, че с "Възраждане" ходеха да ги молят за "Уестингхаус", коментира лидерът на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase