Снимка: Bulgaria ON AIR

Надявам се сега, че с новото ръководство на Министерството на отбраната и новото правителство ще продължаваме да подкрепяме Украйна и да се седне на масата на преговорите в границите от 1991 г.

Това каза бившият вътрешен министър Валентин Радев в студиото на "България сутрин".

"Списъкът с помощите, който се дава на Украйна, не се засекретява от правителството или от министъра на отбраната. Това е списък, който е утвърден от Щаба на отбраната и грифът е поставен от тези, които са го съставили", обясни той.

"Според него е добре да бъде ясно какво точно даваме на Украйна, но това е въпрос с две страни", смята Радев. По-важното, според него, е това, че министърът е обвил, че не даваме платформи, тежка въоръжена техника. Той припомни, че още от годините на Варшавския договор страната ни е специализирала в производството на боеприпаси.

Валентин Радев смята, че търканията между правителството и президента идват основно от това, че служебното правителство е отказвало да участва в инициативата да изпращане на 1 млн. боеприпаса в Украйна, а сега новото правителство заяви, че застава зад инициативата.

"Аз даже бих ги посъветвал да отидат по-далеч - не само боеприпаси, извън това да погледнат декларираните сили и да се види с какво друго може да бъде подпомогната Украйна, защото утре, ако се случи, ние трябва да очакваме помощ от НАТО", каза още Радев.

По отношение на взривовете на складове с боеприпаси той заяви, че само през 2009 и 2017 година у нас не е имало такива инциденти. Въпреки всичко това, не означава, че инцидентите стават често, защото има държави, в които има много повече случаи, обясни той и допълни, че става въпрос за инциденти, свързани със спецификата на производството.

"Прокуратурата у нас обяви преди време, че има връзка между посещението на руски агенти у нас и взривовете на складове. Според мен и моите колеги може да има такова нещо. Но ние сме скептични донякъде, защото това са взривове, боеприпаси, винаги може да се случи нещо", поясни Валентин Радев в ефира на Bulgaria ON AIR.

На фона на инцидентите в Европа "ние се държим добре", допълни той. По думите му трябва да има по-строг контрол на служба КОС в МВР, но въпреки това подобни инциденти се случват.

Във връзка с искрите, които прехвърчаха между правителството и партия "Възраждане", той коментира, че вероятно премиерът е прав, но призова за по-обран изказ и от двете страни.

"Трябва да се внимава много с приказките, особено когато има война близо до нас. Трябва да се намери баланс, има начин в парламента. Не с квалификации, защото обществото е много чувствително, особено когато има въоръжен конфликт", каза Радев.

По думите му това че има правителство и парламент е добра новина. "Трябва да бъдем по-смирени дори в квалификациите си, като определяме част от обществото, които са гласували", каза той.

Радев припомни, че България е "малко по-особен случай", тъй като обществото е раздвоено по отношение на войната.

"Много е важно правителството да намерят баланса, както го правеше моята партия ГЕРБ", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase