Президентът Румен Радев обяви състава на новия служебен кабинет, а по-късно днес ще представи и приоритетите му. Какво можем да очакваме?

"Изборът на същото служебно правителство, поведението на президента, който не внесе нов бюджет, показват, че Радев се държи в рамките на своите пълномощия и не поема отговорността, която обществото иска да му наложи. Показва, че няма да поеме повече отговорност, отколкото Конституцията му вменява", коментира политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Тя е категорична, че не само министърът на културата е бил за смяна в служебното правителство.

"Очаквах смяна в образованието, в здравеопазването. Президентът, в рамките на Конституцията, може да поеме повече отговорност, партиите го изолираха. Хората очакват от него много повече. Служебният кабинет започна да влиза в обувките на старихе схеми, президентът би трябвало да вземе малко по-резки решения, с това правителство рейтингът му ще спадне още", убедена е проф. Пиргова.

"Това правителство не подлежи на демократичен контрол. Виждаме същия кабинет, с едно изклчение. Когато има едно дълго управление, се навлиза в друг начин на мислене - има висока степен на патронажност в милсенето, правителството става все по-клиентелистки оринетирано. Работата му е да се съсредоточи върху предсрочинте парламентарни избори, а не да пише дългосрочни стратегии в областта на енергетиката - това е работата на редовно правителство", каза доц. Милен Любенов пред Bulgaria ON AIR.

Двамата политолози очертаха два варианта на бъдещо управление.

"Партиите не показват никаква жизненост. Единият вариант е "Продължаваме промяната" да раздели отговорност с ДБ.  Не вярвам след изборите на 2 април да има нова картина. Другата възможност е коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС, която да направи експертно правителство. Те няма да го заявяват официално по време на изборите", коментира проф. Пиргова.

И доц. Любенов не очаква една такава тройна коалиция да бъде заявена по време на предизборната кампания.

"Непопулярно правителство ще бъде. Това би донесло негативи на местните избори. Възможността ще зависи от стратегията на партиите към местните избори, "Продължаваме промяната" и ДБ, ако станат първа политическа сила, могат  да предложат това, което направиха в този парламент - програма и приоитети, около които да се обединят с останалите партии. Работеща схема ще бъде договор с останалите партии за  дългосрочни приоритети, които да бъдат реализирани. Реформата в правосъдието остава разделителната линия с ГЕРБ. Без промяна в ГЕРБ, в ръководството на партията, вероятно "Продължаваме промяната" и ДБ няма да предприемат тази стъпка", прогнозира доц. Любенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase