Снимка: БГНЕС

Можем ли да разчитаме на "Газпром" като надежден партньор за доставки на природен газ за България? На този въпрос, поставен от БНТ, председателят на АИКБ Васил Велев отговори, че това било дълга тема. По думите му, ЕК била определила формулата за цената на газа - в тази формула 70% от крайната цена се формира на пазарен принцип.

Колко може да се разчита на коректност от страна на Русия всеки може да се убеди с игричките по "Северен поток" и ограничаването на руския газ за Италия, въпреки че Eni беше една от първите компании, за които стана ясно, че откриват сметка в рубли.

Във връзка с цените на газа и искането на "Булгаргаз" синьото гориво да поскъпне с 54%, Велев заяви, че не е оправдано това, което направи "Булгаргаз" - да преустанови доставките си с дългосрочни договор с Газпром. Велев заяви, че бизнесът в момента се намира в шизофренна ситуация, защото не знае какво да направи. ЕС ще ползва руски газ поне още 5 години, смята той.

Цената за изтичащия месец за тока за бизнеса е рекордно висока - ще бъде над 630 лева за мегаватчас. Много предприятия ще се изправят пред избора какво да платят - заплати или електроенергия, за да не им бъде спрян тока, обясни Велев.

Председателят на АИКБ добави, че за август месец са осигурени количествата газ за бизнеса, но не са осигурени за ноември и декември. Ние имахме договореност с премиера в оставка Кирил Петков, че горницата от 142 лева ще бъде компенсирана на потребителите. Очевидно, че думата на политиците не струва и пукнат грош, каза още той.

Служебното правителство ще трябва да обезврежда много бомби и мини, изтъкна Велев. Той се закани да разкаже на служебния кабинет защо няма заплати за работниците и кой е виновен затова. Председателят посочи, че много предприятия ще изпаднат в ликвидна криза.

Ние започваме да се чудим дали е от некадърност, зловредно управление, или целенасочено действие срещу българската индустрия действията на правителството в оставка за цената на електроенергията за бизнеса. Такива действия са причината България да има два пъти по-голяма инфлация, отколкото средноевропейската, обобщи Велев.

Васил Велев оцени като добро решение Иван Иванов отново да застане начело на КЕВР. АИКБ са искали оставката на Иванов, но му отдават длъжното, защото е почтен човек и независим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase