Общ преглед
В глобален мащаб има достатъчно предлагане на природен газ. Опитите за създаване на страх и паника са предизборна спекулация. Това заяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов на брифинг в Министерския съвет, цитиран от БТА.

Министър Николов потвърди, че Министерството на енергетиката е направило предложение за сключване на договор за доставка на седем карго кораба с втечнен природен газ, които ще подобрят енергийната сигурност на страната.

„Дава се възможност за енергийна сигурност в следващите месеци и яснота за бизнеса“, отбеляза министър Николов. Той посочи, че заради търговската тайна не може да назове името на компанията доставчик, но допълни, че тя е от Съединените щати.

Първата карго доставка на втечнен природен газ може да дойде през октомври на гръцкия терминала в Ревитуса, за което вече има и резервиран капацитет, стана ясно от думите на Николов.

„Офертата е разделена на две части – през 2022 г. три карга, през 2023 г. четири карга. При изпълнението на програмата за трите до зимния период през 2022 г., има възможност за сключване на нов договор, при нови търговски условия за следващите четири карга“, обясни още министърът на енергетиката в оставка.

Николов допълни, че цената на втечнения газ е обвързана с индекса в САЩ, който е значително по-стабилен от европейския индекс, а цената за първите три доставки се очаква да бъде с около 30 долара под европейската.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар