Снимка: БГНЕС

Бившият вицепремиер Меглен Плугчиева каза, че не само в България, но и в ЕС се наблюдават няколко кризи и с наближаването на евроизборите е хубаво да обърнем малко повече внимание и на тях. Пред БНР Плугчиева допълни, че националните теми в предизборните кампании са тежки и изместват фокуса от други съществени неща.


“По темата "кризи" сме като скачени съдове с ЕС, защото там наблюдаваме в последните години натрупване на кризи - и икономически, и миграционна, и климат, и Зелената сделка, която донесе повече проблеми и напрежение". Плугчиева допълни, че икономическата ситуация в Европейския съюз не е никак добра.

"Всички анализи показват, че в последните 5 години ЕС не може да се похвали с големи постижения в нито един сектор", коментира още Плугчиева и изброи решения, свързани с ваксини против Covid-19, загуба на конкурентоспособност в икономиката и индустрията.

Меглена Плугчиева коментира и частичното ни присъединяване към Шенген. Според нея в тази частичност има повече проблеми, отколкото ползи.

"В консулските служби на посолствата на България в чужбина има претоварване и поради частичния Шенген, има нови условия и изисквания, така че не не могат да приемат документи за работни визи на работници от трети страни, от които се нуждаем”, обясни тя.

Пред БНР Плугчиева коментира и приетия в последната минута от парламента 15-процентен таван на търговската надценка за три вида хляб.

"Този порочен подход е изключително опасен. Той става норма на поведение, а е много опасно, защото губим устоите на правовата държава. Регулация на надценката и то в последната секунда на работа на този парламент, и то на коляно, и без вземане предвид на компетентното мнение на съответните... ".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase