Бившият вътрешен министър Валентин Радев определи като срамно решението на депутатите за оказването на помощ на Украйна.

"Очаквах го, но все пак имаше надежда, че може да вземем правилното решение и да предоставим каквато помощ поиска Украйна. Не сега. Още в началото, многократно, включително когато беше тук техният външен министър. Оръжие и боеприпаси, те са във война. Те не са в ситуация, в която имат нужда от ремонт на техника, дори тя да е военна, за период, който не е ясно колко дълго ще продължи", коментира той в предаването "Опорни хора".

Според него украинският президент Володомир Зеленски има световно бъдеще като политик и именно той е сред спасилите коалицията у нас.

"Но това не е негово решение, а на нашия голям партньор чрез посланика на САЩ. Имало е натиск. Пратиха едно писмо, което дойде часове по време на дебата. Че Зеленски едва ли не чрез посланика си поиска България да ремонтира военна техника. Ние не можем да правим такъв ремонт. Това е реакция на нашите партньори, в случая - САЩ", заяви Радев пред Bulgaria ON AIR.

"За тях е по-важно да остане тази минимална помощ, която дори да бяхме гласували оръжие и боеприпаси, България ще допринесе за това, което се случва. Казахме на висок глас: Каквото кажете, това правим. И на единия - на Путин, и на другия го казахме. Затова казах, че е срамно", подчерта бившият шеф на МВР.

По думите му нямаме лицензи и резервни части, за да ремонтираме въоръжението на Украйна. Трето - нямаме експерти, четвърто - сградите на тези предприятия са в окаяно състояние, отбеляза Радев.

Радев подчерта, че Полша, Чехия и Унгария доставят оръжие от България на Украйна. Защото там има лустрация и няма такива комунисти, изтъкна той и добави, че втората причина е липсата на лидерство у нас.

"Лъжем собствения си народ, губим пари от това и ставаме за смях пред нашите съюзници в НАТО и ЕС. Започвам да си мисля, че изглеждаме като Троянски кон в НАТО", завърши гостът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase