Снимка: Bulgaria ON AIR

Служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, започва работа. Какви ще се приоритетите му след разпускането на 45-ото НС и очаквано ли беше назначението на ген. Стефан Янев за служебен премиер?

"Очевидно се търсеше човек, който да е приближен до президента. Този човек да има контрол върху дневния ред на следващия кабинет и този контрол да е по линията, която президентът е начертал, особено с оглед предстоящите президентски избори през есента", посочи политологът Христо Панчугов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Това, което липсва, според него, е разказът за това какво предстои и каква ще е политиката на служебното правителство. И до каква степен следващите 3 месеца ще са достатъчни за "започване на смислени занимания".

"Първото, което трябва да отбележим - наистина имаме балансирано представителство, имаме и хора, които са с политически кариери, имаме и чисти експерти. Имаме баланс и от това имаме нужда в момента в българското общество - успокояване на страстите, намаляване на партизанщината и фокусиране върху непосредствените задачи, които предстоят", отбеляза социологът Добромир Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му голямата задача пред служебното правителство е подготовката за предстоящите парламентарни избори.

"Не би трябвало да е съществен приоритет на служебното правителство да се обърне назад и да продължи тази ревизия, която вече започна в 45-ото НС", категоричен е социологът.

И обясни, че ревизия на предишното управление би трябвало да бъде свършена от следващото НС, което ще е с по-висока легитимност.

"Ще има огромен натиск, въпреки че ревизията не би следвало да отнеме ресурс на кабинета, да бъде направена. Ще има и публичен, и натиск от страна на самия президент за това да бъдат изнесени факти за предишното управление. Въпросът е дали ще се удържи на този натиск - дали ще видим една компроматна война или ще видим неща като по-смислен План за възстановяване и устойчивост от служебния кабинет", изтъкна Панчугов.

Неизбежно ще има неща, които ще излизат от различни посоки, свързани с разкрития с предишното управление, но това не трябва да става фокус на служебния кабинет, повтори Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase