Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България категорично ще запази статута си на голям нетен износител на зърно, а цената му ще се определя по същия начин както досега, каза земеделският министър Десислава Танева.

Тя увери, че няма данни за повишаване на цените на продукти от първа необходимост като брашно и хляб.

Още по темата

"Очакваме добра реколта тази година, независимо, че тя е по-суха, а стопаните с пропаднали площи ще получат 100 процента обезщетение", каза министър Десислава Танева след приключилия Консултативен съвет по зърно.

В районите в Североизточна и Източна България сушата е нанесла поражения. 28 000 декара с есенници са силно пострадали, други около 200 000 са пострадали частично.

Въпреки това насъщият няма да поскъпне.

"Цената ще се определя по същия начин“, каза Танева.

Тя обяви, че очаква да получи увеличение от 376 милиона евро на бюджета по програма за развитие на селските райони от Европейската комисия.

Розопроизводителите ще бъдат категорично подкрепени според загубите, заяви министърът.

Това е секторът, който има категоричен спад на дохода, каза Танева и посочи, че именно розопроизводителите ще бъдат едни от първите подпомогнати.

От думите ѝ стана ясно, че министерството ще отдели 50 млн. евро за подпомагане на земеделските производители, а таванът за земеделския производител като обезщетение ще е 7 000 евро, за малки и средни предпрятия - 50 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase