Снимка: Bulgaria ON AIR

Турция в момента се опитва чрез мигрантите да упражнява натиск върху Европа, каза за предаването "Брюксел 1" Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш зам.-външен министър.

Според него Турция цели няколко неща.

"Първо - иска да намали политическия натиск от страна на Европа с насрещен натиск, спрямо политическата ситуация вътре в страната. Знаем, че президентът Ердоган често е критикуван за недемократичната форма на управление на страната. Второ - по този начин Турция се стреми да получи допълнителни средства, защото ЕС въвежда още изисквания и условия и бави плащанията, които са по договора от 2016 г., който ограничи мигрантския поток. И трето, и не по-малко важно, въпреки че това се отнася в много голяма степен и за НАТО, по този начин Турция се опитва да получи подкрепа или най-малко да спре критиките спрямо политиката си в Северна Сирия“, допълни Кючуков.

Използвайки ситуацията, Турция ще се опита да договори и получи допълнителни средства извън вече подписаното споразумение с ЕС, коментира Любомир Кючуков.

Цялото интервю и още коментари по актуални теми можете да гледате в предаването "Брюксел 1" в събота, 29 февруари, от 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase