Снимка: архив, Reuters

Цел номер едно на Турция е да не се създаде кюрдска държава и това е в основата на нейната операция в Сирия, заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред bTV.

„Има 20-милионното кюрдско население, което е разпръснато по целия свят, то е единственото, което няма собствена държава", отбеляза експертът по международни отношения.

Що се отнася до заплахата на Ердоган да наводни Европа със сирийски бежанци, Керемедчиев смята, че тя е трудно изпълнима, тъй като тези бежанци не са концентрирани на едно място и не могат да бъдат подкарани като стадо, а подобна операция изисква огромна логистика.

Турция може обаче да изпрати групи от 5 000-10 000 мигранти на границата си с държавите от ЕС, но това може да има неочакван ефект и да втвърди позицията на Европа към Ердоган и неговото управление.

Още по темата

„Открай време Ердоган има този агресивен начин на поведение към европейските лидери, но той доста подценява дипломатичността, с която до момента му се отговаря", коментира Керемедчиев.

Турция има голямо и активно население, може да защитава своя суверенитет, но  ЕС е един от основните ѝ икономически партньори и най-голям инвеститор в югоизточната ни съседка, която в момента изобщо не е цветущо икономическо състояние.

Именно заради икономическите проблеми Ердоган се бореше толкова много за привличането на инвестицията на „Фолксваген”, отбеляза Керемедчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase