Снимка: БГНЕС

В четвъртък излезе решението на Административния съд, с което се спират промените в движението в центъра на София.

Пред Радио София зам.-кметът по направление "Транспорт и градска мобилност" в Столичната община Илиян Павлов обясни, че тъй като решението на съда е излязло късно снощи, той все още не се е запознал с мотивите.

"В днешния ден ще се запозная с мотивите на съда и тогава ще мога да коментирам", каза Павлов. Той добави, че в момента тече преброяване на велосипедистите, пешеходците и автомобилите по булевардите с въведена нова организация на движение. Предстои да бъде създадена работна група с различни експерти, които ще наблюдават данните и ако има нещо притеснително да бъде отстранено, обясни зам.-кметът и добави, че при представянето на проекта преди 4 години е имало подобно преброяване.

"Тази реорганизация попада не случайно в много от стратегическите документи и планове на общината и е доказано от експерти, че е нужна. Това е една трансформация добре позната на запад, т.е. да се даде предимство на пешеходците, градския транспорт, на велосипедистите и чак тогава на автомобилите, тъй като централните пространства и улици са доста ограничени. София е много изостанала не само във велосипедния транспорт и неговата свързаност, но и в решаването на по-големите проблеми като паркирането. И виждате, че тази година отделихме милиони за паркинги. София е много изостанала по много параметри и няма как да изчакаме едното, за да се случи другото или второ, за да се случи трето. Успоредно трябва да вървят много процеси. Наистина ще има някакво неудобство", поясни Илиян Павлов.

По думите му, проектът за реорганизация на движението в центъра на София е балансиран. Той изтъкна, че никъде не се забранява паркирането, въпреки че на булеварди от първостепенната мрежа е забранено да има паркиране.

"Не знам точно какво се бърка, може би ще се обясни най-лесно с това, че сме в предизборна кампания", заключи Илиян Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase