Снимка: Интернет

С 20-30% ще скочат цените на прясното месо. Хората ще започнат да се плашат, пазарът ще стане хаотичен. Това каза пред БНТ Вихрен Димитров - изпълнителен директор на свинекомплекс в Голямо Враново, Русенско, по темата за това какви ще са последиците от епидемията от африканска чума по свинете в страната.

Още по темата

Той призова властите да поканят експерти от Испания, които имат опит в справянето с африканската чума. По думите му, в Испания не е имало чума от 1993 г., след което страната става лидер в Европа в производството на свинско месо.

В момента има забрана живи животни да излизат от комплекса, както и месо от кланицата.

"Слава Богу, имаме доста запаси от зърно, така че засега се справяме", коментира Димитров.

Той обаче припомни, че само в Бръшлен има 40 000 прасета, но не всички са умъртвени.

"Не виждам каква е логиката на ЕС да се убият едни прасета, които са здрави. В Белгия и Чехия са избивани само диви прасета", изтъкна той.

Заразата обхваща все повече животни в различни области в страната. Стигна се до там, че еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис да заяви, че има сериозна опасност България да загуби целия си отрасъл "свиневъдство". По думите българските власти не са си свършили работата по отношение на мерките, които е трябвало да бъдат предприети.

Този анализ беше частично подкрепен от Министерството на земеделието, в лицето на министър Танева и нейн заместник, които потвърдиха, че е имало забавяне от страна на властите, но гарантираха, че в момента се прави всичко възможно за овладяване на кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase