Снимка: БГНЕС

Ева Майдел, която отново е кандидат за евродепутат, каза, че в политиката по никакъв начин не бива да се стига до крайности, а политиците не трябва да се радикализират. Майдел коментира вчеращните събития и определи атентата срещу Робърт Фицо като "шок за Европейския съюз".
 
"Това е личностна трагедия за семейството му. Близките му минават през голямо изпитание. Надявам се Фицо да се пребори и да се възстанови", коментира Майдел пред bTV.

Тя коментира и наближаващите избори в Европа.

"Много хора очакват след европейските избори Европа тотално да се промени и трудно да се стига до решения. Не мисля, че ще стигнем до тези крайности“, подчерта Ева Майдел. Според нея крайнодесните партии ще имат по-голямо представителство в  европарламента след изборите. На мнение е и, че политическите групи ще успеят да се сработят.

"Не можем да предлагаме цели и идеи, само защото звучат добре. В Европа има консенсус – не можем да оставим Украйна да не победи, не можем да оставим Украйна без нашата помощ. Различията идват по това каква да е помощта и кога да бъде изпратена. Европа трябва да бъде до Украйна и да подкрепя Украйна", допълни кандидатът за евродепутат.

Когато се говори за санкции, е добре да се знае, че те не се случват смо и единствено на хартия, а работят реално. Според Майдел Европа трябва да търси нови начини, за да помага на Украйна. "Може би не само от нашия бюджет, но и от имущества и имоти на Русия в Европа, както и техните печалби. Част от тези средства трябва да подпомагат Украйна. Това е европейско предложение, което се обсъжда в момента", каза още тя.

За еврозоната
Преди три години България беше по-напред в изпълнението на критериите от Хърватия, припомня Майдел. Днес Хърватия вечер е в еврозоната, а също и в Шенген.

"Загреб следваше една доста ясна последователна политика с бюджетите, които се предлагаха. У нас много хора се обявиха, че са евроатлантици, но с действията си показваха друго. Те казваха – "Ние сме за еврозоната", но предлагаха бюджети, които ни отдалечаваха", обясни тя.

Според Майдел европейската икономика се задъхва и затова в Брюксел се водят дебати как да се пренастрои. Същото трябва да се случи и по отношение на догонването на българската икономика спрямо средните равнища в ЕС, открои тя.

В заключение Майдел сподели, че ако искаме нещата в България най-накрая да потръгнат, икономиката ни трява да е по-конкуретноспособна. “Ние имаме този инструмент – План за възстановяване и устойчивост, по който само в частта за общински проекти имаме 1% усвояване. Представете си с останалите 99% какво бихме могли да направим. От оперативните програми и Плана за възстановяваме имаме по-малко от 5% усвояване. Това са инструментите, които можехме да използваме за догонване. БВП от глава на населението през 2007 година е 45%. Сега е над 60%. Догонването се случва, но с бавни темпове. Дебатът за растеж е за това как да взимаме по-големи заеми и как да даваме по-големи помощи“, каза още Ева Майдел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase