Снимка: Булфото

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов видя поредната конфронтация от страна на президента Румен Радев в наложеното от него вето върху поправките в Наказателния кодекс.

Още по темата

Държавният глава върна за ново обсъждане поправките, с които се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването на близките при задържане на лице. Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа, пише в мотивите на президента.

Без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило, аргументира се още държавният глава.

Цветан Цветанов обясни, че промените са направени заради европейска директива, която е задължителна за всички страни членки на ЕС заради терористичните актове в Париж.

"Не е за да се ограничават правата и защитата, а за да не се осуети разследването по тежки престъпления и терористични актове. Тази мярка ще заработи по изключение, когато става дума за огранизирана престъпност и тероризъм. Всяка друга теза може да бъде манипулативно поднесена пред обществото", каза Цветанов.

По думите му, целта е ако има предпоставка да се заличат доказателства или да се предупредят съучастници, прокурорът да може да поиска да не се уводомяват близките на задържания.

"Това е стилът на президента, налага вето, за да има дебати и да се търси поредната конфронтация или заблуждение, което се поднася в публичното пространство. Всичко, което е направено, е съгласно директивата на ЕС и това е станало след извършените атаки в Париж. Ние сме в състояние да информираме президента за мотивите за внасянето на този законопроект", заключи Цветанов.

Според червения Крум Зарков пък ветото на президента е напълно основателно и от БСП ще го подкрепят.

"Нека управляващите, които останаха глухи, да не се оправдават с европейски директиви. Директивата ясно определя при кои престъпления може да се използва такова изключение. В българския закон това нещо го няма и много правилно президентът го връща", отсече соцдепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase