Снимка: Reuters, архив

Смут в редиците на БПС провокира искането на социалистите за изслушане на шефа на Бюрото за контрол над специалните разузнавателни служби Бойко Рашков.

Причината – по време на заседание на парламентарната комисия, която се занимава с работата на службите, вчера Рашков отговарял общо, но не и конкретно на въпроси на депутатите за публикации още от август, че се подслушват политици, магистрати и журналисти с цел сплашване.

Рашков не бил подготвен и заради това не влизал в конкретика.

Според зам.-шефа на парламентарната комисия Славчо Велков обаче отговорите му събудили притеснения за начина на съхранение на записите от СРС, както и за контрола върху тях.

Така че от левицата искат още следващата седмица Рашков да отговаря на депутатските въпроси на закрито заседание, защото информацията, който ще представи ще има класифицирани елементи.

Самият Бойко Рашков заяви през лятото, че в Бюрото за контрол на СРС-тата постъпват ежегодни данни за подслушване на политици, журналисти, магистрати с цел натиск, сплашване, шантаж и репресии.

Според него репликата "не е за по телефона" живее отново в нашите уши" като в основата на това били ДАНС и прокуратурата.

Някои от подслушваните са уведомени и са завели дела, други не знаят, че са "на слушалки", обясни тогава Рашков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase