Снимка: Пресцентър на президента

Президентът Румен Радев поиска да бъдат прилагани еднакви критерии за участието на държавите от ЕС в интеграционните проекти на съюза като Шенген. Държавният глава предупреди да не се допускат двойни стандарти, които имат обезкуражаващ ефект върху страните, изпълняващи стриктно задълженията и стандартите, заложени в европейското законодателство.

Радев направи това по време на работна среща с посланици у нас на страните от ЕС и от Европейското икономическо пространство.

По време на разговорите бяха обсъдени теми, свързани с българското председателство на Съвета на ЕС, а също и с борбата срещу корупцията и справянето с мигрантската криза.

Още по темата

"България възприема като важна отговорност предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз и като шанс да задълбочим и подобрим сътрудничеството си с партньорите си в общността", каза Радев пред посланиците, цитиран от пресцентъра си.

Държавният глава смята, че по време на председателството ни ще трябва да изградим ефективни механизми за интеграция и подобряване на политиките в много сфери като кохезионната политика, дигитализацията в ЕС и отбраната.

"Отговорна задача са и преговорите за излизане на Великобритания от съюза с оглед на зачитането на правата на европейците", каза още  Радев на срещата.

Дипломатите изразили интерес към позицията на президента към проектите за създаване на обща отбрана на Европейския съюз. Радев коментирал, че правилната стратегия за общността и индивидуалните държави членки е да разполагат с широк спектър от способности, които да гарантират постоянна готовност в днешната непредсказуема среда, а не да се предвиждат посоките и мащаба на потенциалните атаки.

По време на разговора била потвърдена готовността на България да подкрепи интеграцията на държавите от Западните Балкани в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase