Снимка: архив "Булфото"

Бюджетът за здраве предопределя много затруднения в съдбата на българските медици през следващата година. Това стана ясно от думите на депутатът от БСП Георги Йорданов след среща на левицата с Българския лекарски съюз /БЛС/.

"Темата беше частта здравеопазване в предстоящия за внасяне законопрект за държавния бюджет. Общо е впечатлението, че той се внася в полунощ, общо е впечатлението, че ние не можем да направим съществени промени, защото няма да бъдат приети", обясни Йорданов.

По думите му се е стигнало до консенсус, че трябва нов модел в българското здравеопазване и да бъдат определени стойността на труда на медицинските специалисти и правата на пациентите.

Председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев каза, че досега всички парламентарни групи подкрепят становищата на организацията за финансовата рамка.

Според него е нормално да получаваме качество, но то да бъде финансирано с нормални средства.

"Няма некачествен български лекар. Услугата, която даваме, в максимална степен е качество в условията, в които се намираме. Ако си мислим, че ще седим в недоимък, но ще искаме качество, вижте какво се получава. Какво се получи с Враца, Ловеч, Девин, Видин, Стара Загора. Доминото тръгва, ние докога ще седим да чакаме", попита Грозев.

Той допълни, че всички парламентарни групи изказват подкрепа за становището на БЛС, тъй като исканията на организацията са в границите на нормалната разумност.

Георги Михайлов от БСП пък посочи, че досега не е воден практически разговор по меморандума на БЛС за проектобюджета за 2018 - за остойностяване на труда на медиците и за преразглеждане на клиничните пътеки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase