Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев прие подадената ръка от премиера Бойко Борисов, но за пореден път разкритикува остро поведението на съпартийците на министър-председателя.

Още по темата

"Аз оценявам усилията на премиера Борисов да поддържа диалог в момент, в който неговата партия води институционална и медийна война срещу президентството", подчерта Радев пред журналисти.

"Както виждате, премиерът пред камерите подава ръка към мен, има и моята, но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават. Трябва да е ясно едно - не може да има разбирателство в името на комфорта на управляващите, които и да са те", продължи държавният глава.

По думите му оставките на депутати, кметове и общински съветници са авариен изход, който доскоро е успявал да потушава проблемите, но този изход вече не работи.

"Трябва дълбоко, сериозно разследване и по-независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите. Освен това в цялата тази ситуация парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, а по-скоро се използва като трибунал срещу президента", заяви още Румен Радев.

Президентът коментира и препоръката на посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, който предупреди България да внимава с избора на своя нов изтребител.

"Не приемам посланици да се бъркат в работата на българските институции", обяви Радев.

Президентът обяви още, че днес е върнал предложението за кандидатурата на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд на новия Висш съдебен съвет, "който е носител на нова легитимност".

"Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото", подчерта държавният глава.

На въпрос дали ще прави партия, Радев отвърна, че това твърдение е смешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase