Снимка: Булфото

С думи за героизма и светлите идеали в парламента си спомниха за загиналите за свободата на България. Декларации от групите на ГЕРБ, БСП и "Обединените патриоти" бяха направени от парламентарната трибуна по повод 2 юни.

"Денят на Ботев ни напомня, че всички ние сме длъжници пред светлите идеали, които са следвали загиналите за свободата на България. Този ден напомня, че има думи, които носят огромна сила – чест, достойнство, правда, свобода. С тях са изричани кръвни клетви, посрещали смъртта и са прекрачвали безсмъртието", заяви депутатката от ГЕРБ Галя Захариева.

По думите й обаче не е достатъчно днес само да си спомним за тях.

"Мълчанието за почит и венците не изкупуват тяхната саможертва. Денят на Ботев е ден, който ни напомня, че сме длъжници пред тях и пред светлите идеали, които те следват", настоя Захариева.

"Ние сме благословени с най-високата мисия да бъдем българи във всяка минута, във всяка своя мисъл и постъпка. И не всеки за себе си, а заедно всички да чертаем пътя на бъдещето!", завърши тя.

От БСП пък коментираха, че много българи са забравили за великите дела и са потънали в безразличие.

"Днес е втори юни, след малко ще завият сирените. Някои ще спрат по инерция, други ще спрат от куртоазия, трети ще спрат, но мислите им ще продължат по дреболиите на днешния ден. Четвърти няма да спрат и те ще бъдат много. За тях този ден се е превърнал в ден на празна куртоазия", каза депутатът от левицата Иво Христов.

По думите му с очи, пълни с безразличие, виждаме как изтича времето на България.

"Изтича с всяко дете, заминало от Терминал 2, с всяка баба, гледаща внучето си в чужбина, с всяко запустяващо село, със затворените очи на нашите баби, дядовци, родители. Нашата страна изтича по простата причина, че ние не виждаме ценност в нея. Страната изтича, защото нямаме общи идеи и цел", заяви Христов.

"Запомнете - 2 юни не е дата, 2 юни трябва да бъде всеки ден", заключи той.

От "Обединените патриоти" пък припомниха факти за живота на революционера Христо Ботев.

"Жив е той, жив е!" може да отрази най-добре днешния ден. Поемата е част от това, което разбираме като поетичното наследство на Христо Ботев", припомни Милен Михов от "Обединените патриоти".

Той допълни, че често забравяме младата възраст, на която Христо Ботев напуска този свят.

"Негова жизнена траектория може да бъде очертана от Калофер, Карлово, Одеса, Бесарабия... Но където и да пътува, той винаги е сред българи и част от българското революционно общество", заяви Михов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase