Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Втори турски гражданин ще бъде експулсиран от страната и ще получи забрана за влизане на територията на България за 5 години, съобщиха от ДАНС. Причината е заплаха за националната сигурност.

Още по темата

Според събраните от органите на ДАНС данни, двете лица са извършвали на територията на Република България противоконституционна дейност, насочена срещу суверенитета на страната и единството на българската нация.

На трети турски гражданин пък е наложена "забрана за влизане в Република България" за срок от пет години по Закона за чужденците. Причината - заплаха за националната сигурност.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано със заповед на председателя на ДАНС бяха наложени принудителни административни мерки "отнемане на правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за срок от пет години на друг турски гражданин заради създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията.

Служебният премиер Огнян Герджиков уточни, че единият турски гражданин, който предстои да бъде експулсиран, е локализиран в Шуменско от органите на МВР.  Министър-председателят посочи още, че другите двама се намират в момента на територията на Турция.

В Благоевград служебният премиер Огнян Герджиков потвърди информацията и отбеляза, че има чудесна координация между МВР, ДАНС и Прокуратурата.

По думите му двамата турски граждани са експулсирани заради това, че действат против интересите на страната ни, срещу суверенитета и единството на нацията със своите действия.

Герджиков посочи още, че малко повече от седмица преди парламентарните избори, вече има сигнали за купуване на гласове в Северозападна и Югоизточна България.

"Правим това, което трябва да се направи. Областните управители си вършат работата съвместно с органите на МВР, така че нещата са под контрол и аз съм убеден, че изборите, въпреки усложнената обстановка, ще бъдат проведени както трябва", заяви премиерът.

"Надежда Нейнски е в България във Министерството на външните работи, за да докладва как върви подготовката за изборите и съответно да бъде инструктирана в случаите, при които евентуално могат да се появят конфликтни ситуации. Тя няма да остане тук до провеждането на изборите, тъй като работата й е в Турция и е тук само за ден - два", коментира Герджиков в коментар на действията на родното Външно министерство, което привика посланика ни в Турция.

Според Герджиков обаче няма особени притеснения във връзка с отношенията между България и Турция.

"Това са нарушения, които не са в състояние да доведат до изостряне на отношенията между двете страни до степен, че да станат нетърпими. Няма такива изгледи, тъй като ние трябва максимално да проявим междусъседски отношения независимо от тези спорагични отношения между отделни турски граждани", посочи премиерът Герджиков, цитиран от "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase