Снимка: БТА

"Полицай във всяко село! Чудесно, но защо чак сега?" Това попита от своя профил в социалната мрежа Facebook лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов по повод идеята на премиера в оставка Бойко Борисов да има полицаи или патрулка във всяко село.

"Напомням, че предложението за полиция във всяко село, видеонаблюдение, назначаване на пенсионирани служители на МВР и армията като охрана в селските райони и много други - това са все предложения на Патриотите. Неща, за които многократно съм настоявал да се случат и пред двамата министри на МВР в този кабинет – Вучков и Бъчварова", отчете Каракачанов.

По думите му именно тези предложения са били едно от основните съгласия, които са направили възможно съставянето на кабинет през 2014 г.

"Е сега, дори и в последните дни на това правителство, тезите на патриотите бяха възприети. Питам се само защо трябваше да чакаме повече от поредните две години", попита войводата.

Каракачанов отчете, че предложението за полиция в малките населени места обаче само по себе си не е достатъчно, а трябва да бъде в пакет с още няколко необходими мерки. Сред тях са ангажиране чрез програми за временна трудова заетост на бивши служители от полицията и армията за опазване на обществения ред, възстановяване на доброволните отряди на граждани за оказване на помощ на органите на МВР, разширяването на обхвата на неизбежната отбраната, завишаване на наказанията за престъпления срещу възрастни, беззащитни хора и без пускане под гаранция за извършителите, както и бързо производство от дежурни съдилища и въдворяване на извършителите на подобни престъпления в трудови лагери от закрит тип, където да изтърпяват наказанията си и да придобиват трудови навици.

"За да сработи в момента, тук и сега, тази идея са необходими хора, които да се пратят по селата. Което няма да е лесно, поради доста незаети щатове за патрулно-постова дейност. Тогава трябва да се пращат служители, които да полагат извънреден труд. А той трябва да им се плаща, за което пък няма предвидени средства", посочи Каракачанов, но уточни, че Патриотите вярват в идеята за повече сигурност в селата и настояват на нея.

"За нея ще работим и в следващото Народно събрание, когато именно патриотичните сили ще определят политиката на България. Не на думи, а на дела", посочи още лидерът на ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase