Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът в оставка Бойко Борисов е заявил на заседанието на правителството, че подкрепя решението на президента Росен Плевнелиев да предложи на наследника си Румен Радев сформирането на служебен кабинет. Това обяви регионалният министър в оставка Лиляна Павлова след заседанието.

Още по темата

"Разбираме го и го подкрепяме, уважаваме това решение на президента Плевнелиев", посочи Павлова.

Министри от кабинета в оставка коментираха, че ще останат на постовете си, докато е необходимо, но не скриха, че очакват бързо съставяне на служебно правителство от Радев.

"Ние сме длъжни, макар и в оставка, да изпълняваме своите задължения, ангажименти, до деня, в който не бъде формирано ново служебно правителство, така че оставаме на позициите си, докато трябва", коментира Павлова.

На въпрос бреме ли е това или коледен подарък, министърът каза, че приема случващото се като задължение, което кабинетът трябва да изпълни.

"Отговорността не е подарък, коледен подарък може да бъде единствено свободата", коментира и министърът на културата в оставка Вежди Рашидов.

"Тук не става въпрос за нас, а за цялата държава. Приемаме всички, че решението на Плевнелиев е най-разумното възможно решение", каза Рашидов, като напомни, че се приключват разплащания в края на годината и би било престъпление "докато се сменяме, хората да останат без коледни подаръци".

Министърът на културата посочи, че много пъти "сме играли "Долу царя, да живей царя" при смяна на властта, но е важно да дойде легитимно правителство, за да са спокойни хората.

"Не приемайте министерските постове като нещо много приятно. Дойдох 106 кг, усмихнат, здрав, отивам си обременен с много отговорности, не така, както дойдох", обобщи той.

"Не е коледен подарък, отговорност е, която ще си носим, докато г-н Радев даде ново правителство, добре дошли са колегите, които ще дойдат след нас", посочи и икономическият министър в оставка Божидар Лукарски.

Според него президентът Плевнелиев е постъпил като истински държавник.

"Поантата от всички неща, за които говори – че ще станем смешни с две служебни правителства и да предава служебно на служебно в рамките на по-малко от месец особено покрай празниците – най-малкото спесимени няма да могат да си направят колегите, за да могат да подписват“, коментира Лукарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase