Снимка: МВнР

Министерството на външните работи разпространи съобщение, с което опроверга думите на австрийският външен министър Себастиан Курц, който заяви, че страната ни ще подкрепи замразяването на  преговорите за присъединяване към ЕС на Турция.

Още по темата

"Българската позиция за предстоящия на 13 декември 2016 г. Съвет "Общи въпроси", на който ще бъдат приети заключения по разширяването на ЕС, е приета в съответствие с националния координационен механизъм по европейските въпроси. В нея ясно се казва, че процесът на присъединяване на Турция към ЕС представлява важен инструмент за влияние и насърчаване на процеса на европеизация на страната и следва да бъде запазен“, уточнява МВнР.
 
"Нищо в позицията на България относно преговорите за присъединяване на Турция към ЕС не дава основание за изводи в посока на евентуална българска подкрепа за замразяване на преговорния процес. България винаги се е придържала към позицията, че преговорите за членство на Турция в ЕС трябва да се водят по същата процедура и при спазване на същите критерии, които се отнасят за всички останали страни-кандидатки, водещи преговори за присъединяване", се казва още в съобщението.

"България ще изрази надежда на заседанието във вторник на Съвет "Общи въпроси" в Брюксел, че ще бъде намерен начин за адекватно отразяване на изразените от отделни други държави членки притеснения, в същото време ще подчертае важността на приемане на балансирани заключения, които да не бъдат поставени под въпрос, тъй като те ще изпратят важен и дългоочакван сигнал към страните партньори", уточняват от МВнР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase