Снимка: Булфото, архив

ГЕРБ изчакват РБ да вземат третия мандат за съставяне на правителство, за да коментират очакванията си от него. Патриотите пък се ослушват дали сред приоритетите на Реформаторите ще попаднат техните, за да оформят позицията си.

Още по темата

Това стана ясно от коментарите в кулоарите на парламента на фона на официалното решение на президента да даде мандат №3 на Реформаторите.

"Президентът има право да връчи мандата, на когото реши. Нека го направи и тогава ще коментираме", каза зам-шефът на групата на ГЕРБ Цвета Караянчева. "Нашата позиция е, че в 43-ото НС няма как да има стабилно и работещо правителство", каза още тя.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че ако трите основни приоритета на Обединените Патриоти бъдат "прегърнати" от Реформаторите, те са готови да водят сериозни разговори за подкрепа. А изискванията на ПФ са - 300 лв. минимална пенсия, по-твърда защита на границите от мигранти и борба с битовата престъпност. 

"РБ не са водили разговори с нас. Явно искат първо с ГЕРБ, но засега разговорът им не се получава", каза Каракачанов. Той обясни, че Патриотите не се чувстват пренебрегнати от решението на президента да не избере тях за третия мандат.

"Напротив, чувстваме се уважени от това, че няколко посолства в София и евробюрократи от Брюксел са се ангажирали с това да влияят на правителството и ГЕРБ да не получим мандата", каза още лидерът на ВМРО. 

Мартин Димитров от Гражданския съвет на РБ пък разсея слуховете, че може той да е премиер на реформаторско правителство. Той беше категоричен, че в този парламент няма как да има кабинет и че трябва да има предсрочни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase