Снимка: архив "Булфото"

Реформаторите ще опитат да отговорят на призива на президента за повече усилия в опитите за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Според тях обаче отговорът на въпроса ще има ли нов кабинет в 43 Народно събрание зависи само от ГЕРБ.

Това стана ясно от думите на депутата от Реформаторския блок Димитър Делчев, който е от партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите".

Още по темата

"Ние от ДБГ сме скептични че може да се състави кабинет в този парламент. Но сме длъжни да отговорим на призива на президента и да проведем среща с ГЕРБ", каза той пред bTV.

Още вчера реформаторите решиха да търсят разговори с ГЕРБ, за да разберат има ли мнозинство за нова изпълнителна власт, въпреки че партията на Бойко Борисов вече обяви, че не вижда такова.

"Изходът може да намерят само ГЕРБ", каза Делчев. Той допълни и че отговорността за съставяне на кабинет в този парламент е на ГЕРБ.

Реформаторът обясни и че ако РБ и ГЕРБ се споразумеят да кабинет, условието на ДБГ ще е приемане на антикорупционния закон на Меглена Кунева и промени в сферата на образованието.

"Политиките се важни. А да се създава кабинет само и само за участие във властта - няма да участваме в такъв филм", каза още Димитър Делчев.

Коментарът му идва няколко часа след като президентът Росен Плевнелиев обяви, че обмисля да даде третия управленски мандат на Реформаторския блок.

Той не залагал на Патриотите, защото не можел да си позволи да даде властта на хора, които слагат под въпрос ориентацията на България към ЕС и НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase