Близо 3,5 милиона българи гласуваха на референдума. Снимка: БТА

ГЕРБ ще внесе проекторешение в Народното събрание, даващо срок на народните представители до 15 декември да приемат законови промени, свързани с резултатите от референдума. Това обяви заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев по време брифинг в парламента.

Той обясни, че ГЕРБ внася проект за решение, в който точка първа е подкрепа на това народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система в два тура и въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, както и годишната държавна субсидия за партиите и коалициите да бъде 1 лев на действителен глас.

Димитър Главчев обясни, че проекторешението поставя срок до края на 15 декември 2016 Комисията по правни въпроси да внесе доклад на второ четене в пленарна зала.

По думите му на заседанията на Правна комисия ще бъдат поканени представители на НПО, а по въпроса за субсидиите ще бъдат поканени представители на Сметната палата, за да се знае какви ще бъдът последствията от приемането на един или друг вариант.

"Когато народът ни дава ясно знаци, ние сме ги разчитали. Можем да чуем волята на суверена", подчерта зам.-председателят на правната комисия Десислава Атанасова.

На проведения референдум на 6 ноември близо 3,5 милиона българи дадоха своя вот, като не достигнаха 12 000 гласа да стане задължителен. В него бяха включени три въпроса. На първият от тях – "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?" с "да" отговориха 2 509 864 гласоподаватели, а с "не" - 560 024.

На вторият въпрос – "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?", бюлетина с "да" пуснаха 2 158 929 души, а с "не"- 905 691. На последния въпрос – "Подкрепяте ли годишната държава субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите да бъде 1 лев за получен действителен глас на последните парламентарни избори?", с "да" отговориха 2 516 791 души, а с "не" - 523 759.

Междувременно стана ясно, че оставката на кабинета "Борисов 2" ще бъде гласувана в сряда, 16 ноември, в 14:00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase