Плакатът на турски език на Мустафа Чаушев Елхово от преди няколко години Снимка: архив Булфото

Агитацията на турски език по време на предизборната кампания се оказа една от обединяващите каузи между ДПС и ДОСТ. Двете враждуващи партии са внесли, макар и поотделно, едно и също предложение за промяна в Изборния кодекс - да се разреши агитацията на майчин език със съпроводен превод на български език.

Още по темата

Това е поредният път, в който ДПС и Местан настояват да говорят пред избирателите си на майчиния им език. Въпреки всичките им доводи, че това е препоръка на Европейския съд по правата на човека, нито едно мнозинство досега не е приело искането им.

След решението на управляващите да променят Изборния кодекс заради броя на секциите и квадратчето "Не подкрепям никого", различните партии отново вадят на дневен ред исканията си за промени в изборните правила. Само вчера в деловодството на парламента са внесени 7 законопроекта за промени.

Освен опита за прокарване на агитация на турски език, в повечето проекти се предлага и отпадане на въведеното вече задължително гласуване. Това а залегнало в проектите и на ДПС, и на ДОСТ, а също и на независимите депутати Георги Кадиев и на Велизар Енчев.  

"Гласуването е право, а не задължение", напомня в мотивите си Кадиев. Той допълва и че от друга страна задължени без наказания е популизъм.

В деловодството на парламента са и измененията, планирани от управляващите, с които те се надяват да потушат общественото недоволство срещу квадратчето "Не подкрепям никого", както и за броя на секциите.  

По отношение на тях Димитър Делчев и други депутати от РБ са внесли, че броят на секциите в държавите извън ЕС не трябва да надвишава 35 секции.  

Решението на въпроса с квадратчето в измененията, внесени от РБ и ГЕРБ е обяснено така: "За двата вида мажоритарни избори - тези за кметове и за президент и вицепрезидент в методиката за определяне на резултатите да се зачита тежестта на отрицателния вот, отразен в квадратчето "Не подкрепям никого".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase