Снимка: БТА

ДПС отново вкара в дневния ред старото си искане за агитация на чужд език по време на избори в България.

Депутатите от движението, начело с Лютви Местан, са внесли промяна в Изборния кодекс. С нея се предлага в алинеята, която указва, че агитацията у нас се води на български език, да се добави изречение, че "в случаите, когато кампанията е на друг език, се осигурява превод на български".

Още по темата

Това е поредният опит на ДПС да се пребори за агитация на чужд език преди избори. Честа практика на лидерите на движението е да поздравяват избирателите си на турски и така целенасочено нарушават Изборния кодекс. Затова и често те са глобявани заради това. 

Преди месеци Лютви Местан се закани и че ще сезира Европейския съд за правата на човека срещу забраната да агитира на майчин език. Тогава той настоя - наколко наказателни постановления срещу партията му да бъдат отменени.

Той изрази несъгласие с внушенията, че ако на ДПС се разрешат правата да агитира на майчин език, ще бъде застрашена националната сигурност на България. Местан коментира и една от наложените му санкции за предизборна агитация на различен от официалния български език в размер на 681 лева.

Размерът на санкцията той свърза с годината на създаването на българската държава и прозря гавра. "Все едно ни казват - внимавай, това е нашата държава и ти тук си чужд. Ако искаш да живееш тук, ще се откажеш от езика си, ще се откажеш от идентичността си и тогава ще живееш тук", каза още лидерът на ДПС.

В мотивите си да поискат отново сега да водят кампания на турски, депутатите от ДПС са написали, че така ще се отговори на многобройните препоръки на международни наблюдатели. 

Цитира се препоръка след последните евроизбори "лица, които се самоопределят като принадлежащи към малцинства, да могат да използват своя майчин език по време на предизборната кампания, така че да се промотира равнопоставеното им участие в живота на държавата". 

Съгласно препоръката трябва да се помисли включително за официална информационна кампания и други изборни материали на малцинствени езици, което ще спомогне за тяхното разбиране и за информирания избор на всеки избирател, пише още в мотивите. 

С друг проект за промени в Изборния кодекс ДПС предлага да се завиши броят на жителите за образуване на кметство - най-малкото населено място, в което се провеждат избори. В момента броят им е 100, а движението настоява да стане 300. Депутатите от ДПС искат да се завиши и прагът на преференциите за избор на общинар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase