Снимка: БТА, архив

Днес е важен за Европа момент, каза вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова при старта на новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана.

По думите й тя ще означава по-ефективно, по-солидарно и партньорско сътрудничество в охраната на границите, в името на всички европейски граждани, предаде БТА.

"Всеки един от нас след време ще бъде горд, че е бил тук", коментира още тя.

Еропейският комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос заяви, че тази Агенция е символ на Европейския съюз.

Премиерът Бойко Борисов също е сред гостите на церемонията на ГКПП "Капитан Андреево". На мястото са европейски външни министри.

Европейската агенция за гранична и брегова охрана е създадена с решение на Съвета на Европа на 14 септември т.г., а нейното седалище е във Варшава. Агенцията разполага с над 1500 гранични служители за бърза намеса в горещи и проблемни точки по европейските граници.

Оборудването й ще включва собствени плавателни съдове, летателни средства и автомобили.

Нейна задача ще бъде и подпомагането на връщането на мигранти, събирането на разузнавателни данни за целите на сигурността на държавите-членки на ЕС, както и проверки по линия на европейските информационни системи и противодействието на трансграничната престъпност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase