Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов призна, че името му е било сред обсъжданите за кандидат-президент на ГЕРБ. Според него обаче това би било дезертьорство.  

Още по темата

С една реплика обаче той даде да се разбере, че не излиза от играта за следващите избори.  

"На тези, които ни критикуваха, че нямаме кандидат и които разбират от шега, ще кажа, за да сме първи - на следващите избори ще съм аз", каза Борисов.  

В изказването си преди да обяви кандидат-президентската двойка, лидерът на ГЕРБ обясни защо партията не се е спряла на другите спрягани за претенденти, а именно на Цачева.  

За себе си обясни, че де, ако станел президент, това щяло да му гарантира политическо дълголетие.

"Моето дълголетие е силата ГЕРБ, не постове, а силата на направеното, силата на партията", каза той.  

Борисов обясни, че сред опонентите страхът от Фандъкова е бил голям. Но номинацията й за президент щяла да доведе до избори в София и множо харчове покрай тях. Освен това Фандъкова му била много по-важна като столичен кмет.

Борисов обсипа със суперлативи и вицепремиера Томислав Дончев. "Много харесван и в център дясно, леко намръщен, той ми е моторът и генератор на идеите в Министерски съвет", каза премиерът. Той описа Дончев като най-лесният му човек за работа - разбирал от половин дума, свършвал работата и казвал как ще се реши проблемът.  Борисов обясни, че трудно ще му намери заместик, ако стане президент, а щял да бъде и по-ценен в правителството.  

Лидерът на ГЕРБ обясни, че не можел да се лиши и от Димитър Николов начело на Бургас, който превърнал от село в съвременен град.   В изказването си пред актива на ГЕРБ Борисов отчете успехите на управлението и отвърна на някои от критиките. Той припомни построените пътища, ремонтираните театри, новителстадиони.  

"Стрестестовете на банките минаха, изключително рисков момент, за радост издържаха тестовете и можем да кажем, че имаме стабилна банкова система и можем да си поставяме и други задачи", каза премиерът.  

Сред успехите той сложи и рекордно ниската безработица. Борисов призна, че все пак се случва и нещо да се обърка като например да се спука някоя спирка.  "От филма "Баш майстора" знаем, че българският строител е особен вид строител, но трябва ли да викаме чужденци? Преди нямаше тротоар, нямаше булевард в София, сега като намерим клатеща се плочка, е проблем. Но това е градивна критика", каза Борисов.  

Той коментира и проблема с бежанците. Обясни за десетките километри построени ограда, за трудните дипломатически преговори.  

"Много е лесно да се казва да пратим армията на границата. Ние и артилерия ще пратим, но какво правим с гръцката граница, тя е огромна. Бежанците са организирани, хвърлят децата и жените напред. Айде стреляй...", описа ситуацията премиерът.  

Борисов обясни, че България ще предприеме действия към оттегляне на контингента ни от Афганистан, тъй като той бил, за да подпомага мира, а след като храта бягали оттам, явно мир нямало.  

За пореден път той отхвърли критиките към промяната на кандидата на България за шеф на ООН. Борисов обясни, че никой не е съгласувал номинирането на Бокова с ГЕРБ, а до оттеглянето й се стигнало заради лошите резултати.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase