Снимка: архив "Булфото"
Миленко Неделковски, който счупи паметната плоча на българските войници, загинали в битката при Каймак-Чалан, е включен в списъка с чужденците, нежелани на територията на България.
 
Това обяви външният министър Даниел Митов пред БНТ.
Още по темата
"Нормално е, когато се извършва такъв тип провокация, която честно казано е изключително грозна, в случая с Миленко Неделковски, цялото българско общество да реагира. Няма как да останем безучастни", коментира той. 
 
Митов припомни, че българското правителство веднага е реагирало и е поискало от властите в Скопие да се разграничат от този акт. 
 
"Що се отнася до претенциите за законността и незаконността на поставената плоча трябва да си дадем сметка, че това е инициатива на група български граждани, които са отишли и са решили да почетат паметта на загиналите български войници през 1916 година в битката при Каймак-Чалан. Този акт не е на българското правителство, това е акт на група граждани", обясни външният министър и допълни, че спор около законността на въпросната плоча не може да се води. 
 
"Вандалският акт на въпросния човек е пълно падение на човешката личност", заяви Даниел Митов. 
 
Той обясни, че правителството е направило постъпки пред Скопие да възстанови плочата, но вече като акт на българската държава. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase