Снимка: архив Reuters
Кандидатът за президент Доналд Тръмп обяви, че руският държавен глава Владимир Путин е по-добър лидер от Барак Обама. 
 
Претендентът за Белия дом каза това по време на телевизионен форум със своя опонент Хилари Клинтън, предаде Reuters, цитирана от "Фокус". 
 
Това беше първия път, в който Тръмп и Клинтън проведоха участие на една и съща сцена, откакто приеха номинациите на своите партии за изборите на 8 ноември, през юли.
 
"Ако той казва добри неща за мен, аз ще кажа добри неща за него", заяви Тръмп по отношение на руския президент. "Със сигурност, в тази система, той е лидер, далеч по-голям отколкото нашият президент беше", допълни той.
 
Тръмп направи и намеци за неща, които е научил по време на секретните разузнавателни брифинги, преведени с него от американски представители, защото е президентската номинация на Републиканската партия.
 
"Има едно нещо, което ме шокира", заяви той. "Това, което научих е, че нашето лидерство, Барак Обама, не е следвал това, което нашите експерти са казали да се направи и аз бях много, много изненадан. Нашите лидери не следват това, което сами са препоръчали", каза кандидатът.
 
Клинтън пък заяви, че ако бъде избрана, няма да изпраща американски сухопътни войски в Ирак и Сирия за борба с екстремистката групировка "Ислямска държава", предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 
"Ние трябва да победим ИД, това е главната ми цел в борбата с тероризма", каза тя. Според бившия държавен секретар САЩ трябва да продължат да подкрепят там местните сили, включително и кюрдите, които се сражават с джихадистите. 
 
Можем да победим ИД и без да изпращаме наши войски, посочи Клинтън. 
 
Тя повтори известната си позиция, че решението на САЩ да започнат военната си намеса в Ирак е било погрешно, като призна за лична грешка и това, че е подкрепила делегирането на пълномощия на бившия президент Джордж Буш да започне тази война. Клинтън призова "да се учим от грешките си", за да не се случват повече такива неща. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase