Снимка: Булфото, архив

Целта ни е следващия летен сезон повече плажове да предлагат чадъри и шезлонги на цена между 2 и 4 лв., а защо не и по-малко, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в социалната мрежа Facebook.

През това лято цените се движат в широки граници – от 25 лв. за чадър и 16 лева за шезлонг по плажовете на север до 3 лв. в малките села на юг.

Ангелкова е била на проверка на плажа на Черноморец-Изток, за да се увери на място, че наемателят му предоставя безплатни плажни принадлежности на туристите.

Иначе там чадър с 2 броя шезлонги с шалтета вървеше  по 40 лв. на ден.

Според наемателя на ивицата, приходите, които получава от заведенията на плажа са напълно достатъчни за издръжката му и може да си позволи да предложи безплатни плажни принадлежности.

Според него е важно да има конкурентост в сектора и е готов да се лиши от част от печалбата, за да привлече повече клиенти.

"Именно това искаме да насърчим с промените в управлението на морските плажове“, посочва министърът и допълва, че екипът ѝ е на финала с проекта на изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, а новата Методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение вече е факт.

"Целта ни е следващия летен сезон повече плажове да предлагат чадъри и шезлонги на цена между 2 и 4 лв., а защо не и по-малко. Плажът на Черноморец-Изток показва, че това е възможно“, пише в заключение тя.

През последната седмица министър Ангелкова организира серия от срещи с наемателите и концесионерите на морските плажове, за да представи готвените промени от Министерството на туризма в начина на управление на плажните ивици.

Те предвиждат групиране на ивиците, според техните специфики и залагане на базисни цени на чадъри и шезлонги.

Предвижда се в населени места до 10 хил. души те да бъдат 2 лв., в такива над 10 хил. души – 3 лв., а в националните курорти – 4 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase