Снимка: архив Reuters

Новият президент ще бъде излъчен след челен сблъсък между ГЕРБ и БСП на втория тур на изборите за държавен глава. Това прогнозира изборният експерт и бивш член на ЦИК Михаил Константинов.

"Кандидатът на ГЕРБ, който ще отиде на балотаж, ще бъде подкрепен от Реформаторския блок", каза професорът пред "Фокус". Той прогнозира, че претендентът на БСП пък ще получи подкрепата на АБВ в битката на балотажа.

Още по темата
Според Константинов десницата е трябвало да излезе с общ кандидат във формат ЕНП. Професорът е убеден, че президентският вот ще е добра възможност партиите в РБ да се преброят. "Ако ДСБ излязат със собствена кандидатура, ще имат тази възможност, но резултатът няма да е добър", каза изборният експерт.

Същото важало и за ДОСТ и ДПС. "Ако ДОСТ излезе със собствен кандидат, което е малко вероятно, ДПС ще имат добрата възможност да се преброят", каза той. Константинов припомни, че досега партията на Ахмед Доган не е издигала собствена кандидатура.

"Още една легенда трябва да бъде развенчана – решаващата роля на ДПС при президентските избори", допълни математикът. Според него сега движението имало удобната позиция да заявяви, че е в центъра, което ще му позволява да подкрепи както леви, така и десни кандидати.

Според проф. Константинов каза още, че предизборната кампания и издигането на кандидатите закъснява, заради започващия отпускарски сезон.

Общата патриотична кандидатура винаги е възможна на първи тур. Стопяване на ледовете между АБВ и БСП е естествен процес. Левите партии ще излязат с отделни кандидати, но на балотаж АБВ ще трябва да подкрепи този на БСП, прогнозира изборният експерт.

Професорът прогнозира и че на изборите през есента ще има "прохаднал референдум"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase